Mikä ihmeen e-fatbike? Sähköpyöräilyn suosio kasvaa

E-fatbike on sähköavusteinen fatbike eli kotoisammin sähköläskipyörä. Fatbiken sähkömoottori toimii avustuksena vain poljinliikkeen aikana, eli polkea täytyy, jos haluaa eteenpäin. Pyörän sähköavustusta voi säätää kolmelle eri teholle, tai avustuksen voi vaihtoehtoisesti jättää kokonaan pois. Tuleeko pyöräillessä hiki vai ei – päätä itse.

Sähköavustus takaa mukavan maastolenkin kaiken kuntoisille pyöräilijoille. Kun ei hyydy ylämäkiin, voi valita huoletta pidemmänkin lenkin ja nauttia maisemista. Oikeastaan rajana on vain akun kesto, mutta keskimäärin akut kestävät useamman tunnin. Akut eivät hyydy pakkasessakaan, mutta kovilla pakkasilla saattaa olla vaikutusta niiden kestoon. Jos vuokraat sähköfätin, vuokraaja osaa arvioida sopivan lenkin pituuden akun keston huomioiden.

Sähköavusteisella fatbikella jaksat pyöräillä vaikka Levin huipulle – näköala on ympäri vuoden mykistävän kaunis.

Fatbiken leveät neljän tuuman renkaat ja matala rengaspaine mahdollistavat turvallisen pyöräilyn haastavammillakin reiteillä ympäri vuoden. Ronski rengas ei pelästy lunta, pehmeää hiekkaa, soraa tai maaston epätasaisuuksia. Paksun renkaan vuoksi paino jakautuu suuremmalle alueelle, minkä ansiosta pyörä kulkee tasaisesti kivien ja juurien yli. Fätin kanssa maastopyöräily onnistuu varmasti kokemattomammaltakin pyöräilijältä.

Sähköfätin myötä moni löytää talvipyöräilyn ilot, sillä harva maisema on yhtä vaikuttava kuin vaikkapa Suomen Lapin hiljaiset ikimetsät. Talvinen pyöräretki satoja vuosia vanhojen kynttiläkuusien keskellä on ikimuistoinen elämys. Hiljainen ja ekologinen sähköpyörä on täydellinen valinta luonnossa viihtyvälle.

Onko sähköpyöräily oikeaa liikuntaa?

Joskus turuilla ja toreilla herää epäilys siitä, onko sähköpyöräily lainkaan urheilua. Kaikki liike (sohvalta ylös) on hyvä juttu! Sähköpyörälläkin täytyy polkea koko ajan, mikäli mielii päästä eteenpäin. Moni myös valitsee sähköpyörällä pidempiä reittejä kuin olisi valmis polkemaan tavallisella maastopyörällä.

Leveärenkaisella e-fatbikella liikut turvallisesti haastavissakin olosuhteissa.

Sähköpyöräilyn helppous kannustaa liikkumaan entistä enemmän, sillä lähtemisen kynnys on matalampi. UKK-instituutin mukaan kaikki liikunta on tutkitusti terveellistä. Jos lopulta haluaakin hien kunnolla pintaan, voi sähköavustuksen laittaa pois päältä ja antaa sykkeen nousta kunnolla.

P.S. Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa talvipyöräilemään e-fatbikella? Lue vinkkimme aloittelijalle.

AJANKOHTAISTA